Surfing SA weekend - Reisverslag uit Caledon, Zuid-Afrika van Merlijn Snijders - WaarBenJij.nu Surfing SA weekend - Reisverslag uit Caledon, Zuid-Afrika van Merlijn Snijders - WaarBenJij.nu

Surfing SA weekend

Blijf op de hoogte en volg Merlijn

05 Februari 2008 | Zuid-Afrika, Caledon

Vrijdag 1 februari

Vandaag zijn we vanuit Genadendal vetrokken richting Muizenberg. In Muizenberg hebben Thijs en ik surfplanken en wetsuits gehuurd. Muizenberg is namelijk een echte surfstad. Eenmaal op het strand aangekomen was het water bezaaid met golfsurfers. En dan te bedenken dat hier regelmatig grote witte haaien gezien worden. Op het strand stond zelfs een waarschuwingsbord. Het bord vertelde dat het niet verstandig is om met wondjes te gaan zwemmen etc. Niet erg aanmoedigend dus. Toch besloten Thijs en ik vastberaden te gaan surfen. Golfsurfen bleek niet mee te vallen. In het begin hebben we vooral veel gepaddeld en zijn we regelmatig ondersteboven in een golf terecht gekomen. In de loop van de dag ging het steeds beter, we hebben zelf een aantal keer een lang stuk gestaan. S’avonds zijn we naar Grabouw gegaan. We waren uitgenodigd voor het afscheidsfeest van de SGM studenten. Eerst zijn we gaan eten bij een leuk restaurantje in Grabouw. Het heette Grietjesgat. Na het eten zijn we naar het feest in het studentenhuis in Grabouw gegaan. Het was een beetje een apart feest. Er waren veel jonge zwarte afrikanen uit Rooidakken (krottenwijk). Veel van hen waren behoorlijk dronken. Ze namen het er natuurlijk van en dronken zoveel mogelijk. Na afloop was er buiten zelf een kleine vechtpartij. Niet erg geslaagd dus.

Zaterdag 2 februari

Vandaag zijn we vanuit Grabouw weer naar Muizenberg gereden om te gaan surfen. Dit keer gingen Jarno en Merel ook mee. Het surfen ging al een stuk beter. Thijs en ik konden nu lang en vaak staan.

S’avonds zijn we naar Stellenbosch gereden. Hier werd de opening van het nieuwe studiejaar gevierd. Stellenbosch is een behoorlijk rijke studentenstad en je ziet er vooral rijke blanke studenten van betere komaf. Logisch als je bedenkt dat een gemiddelde studenten kamer hier zo’n 600 euro kost. Iedereen zegt wel dat de apartheid in Zuid-Afrika voorbij is, maar ik ervaar het anders. De blanken en sommige kleurlingen hebben nog steeds de betere banen en de zwarte hebben de ‘klote’ baantjes. De zwarten wonen vaak onder erbarmelijke omstandigheden in townships. Vaak hebben ze een huisje dat gebouwd is van een paar golfplaten. Grote verschillen dus, met name tussen Stellenbosch en de omliggende townships..

We zijn eerst op zoek gegaan naar een hostel, maar door de grote drukte waren alle Hostels vol. Gelukkig had Ilse (HAN drama studente) contact met een jongen die in Strand woonde. We konden daar blijven slapen. Nadat onze slaapplaats geregeld was zijn we gaan eten bij Calcacho. Een trendy Italiaans restaurant met healthy foods;-) Na het eten zijn we gaan stappen bij All stars. Was erg gezellig. De jongeren in Stellenbosch lijken een beetje op Amerikanen. Echte college boys en girls. Rond 3.00 uur s’nachts waren we terug in Strand.

Zondag 3 februari

Vandaag zijn we weer wezen surfen in Muizenberg. Thijs en ik besloten om het vandaag eens met een wat kleinere plank te proberen. Dat is namelijk moeilijker. Het viel dan ook niet mee. S’middags hebben we weer een grotere plank gepakt. S’middags zijn we nog boodschappen wezen doen bij Somerset Mall. Een gigantisch winkelcentrum op de weg naar Kaapstad. Daarna zijn we doorgereden naar Genadendal. S’avonds hebben we een afscheidsbraai gehouden voor Hester ( de enige overgebleven ‘oude’ sportstudent ). Morgen vertrekt ze.

Maandag 4 februari

Het weekend weer voorbij. S’ochtends hadden we een afspraak met de burgemeester van de Theewaterskloof. Hij kwam het foodgarden project bekijken. Ricardo ( Genadendal agriculture ) zou aangeven welke mogelijkheden er waren voor de irrigatie van foodgardens. De community moet dit namelijk gaan bekostigen. De burgemeester was erg enthousiast en we gaan zeer waarschijnlijk een 500 liter grote watertank neerzetten. Het probleem is dat er geen drinkwater gebruikt mag worden om de tuinen te besproeien. Er is in de regio namelijk al een tekort aan drinkwater. Nu zorgt de community eenmalig voor een transport van 500 liter water. Daarna moet het water aangevuld worden met regenwater en we gaan bekijken of we rivierwater omhoog kunnen pompen. Maar de tank en de eerste 500 liter water zijn in ieder geval een grote stap in de goede richting. Na de afspraak met de burgemeester zijn we onze auto gaan ruilen voor andere. De schokdemper waren namelijk stuk. Daarna hadden we een afspraak op een van de scholen waar we gaan werken. We zullen namelijk actief zijn op drie bassisscholen; Een school in Bereaville, Greyton en Genadendal. We zullen er lesgeven en met name de docenten opleiden om lichamelijke opvoeding te geven, daarnaast willen Jarno en ik het plaatselijke rugbyteam gaan trainen en een voetbalteam op gaan zetten. Thijs en Merel gaan aan de slag met tennislessen voor leerlingen van de highschool in Genadendal. We hebben ook afgesproken om een aantal evenementen te gaan organiseren met het sportforum in Genadendal. Het sportforum is opgezet door de ‘oude’ sportstudenten. Het bestaat uit een aantal plaatselijke mensen die zich willen inzetten voor de sport in Genadendal. We hebben inmiddels twee keer het met het sportforum vergadert. Morgen hebben we weer een vergadering, we gaan namelijk de lancering van het sportforum organiseren in Genadendal. Een evenement waarbij rugby, voetbal gespeelt wordt door clubs uit de regio. Daarnaast zijn er een aantal atletiek nummers en zal er een soort marktje zijn waar iedere club iets kan verkopen, zodat de iedere club wat inkomsten heeft.

• 05 Februari 2008 - 10:33

Netty:

Nou, Merlijn je hebt al aardig wat gedaan en er zijn plannen genoeg, zo te lezen, leuk hoor. Als ik het goed begrijp zijn er al aardig wat initiatieven waar jullie nu mee verder kunnen. Vooral de sportactiviteiten spreken jou natuurlijk het meeste aan, veel succes ermee! Groeten ook van Gerard en Jasper

• 06 Februari 2008 - 21:27

Kim:

Hey merlijn!!
    Wat super je verhalen te lezen...

volgens mij is het wel aardig 'vertoeven' daar!!
    de foto's zien er goed uit!! echt een paradijs!!

Ik lig je verhalen te lezen in bed met de laptop.. hier waait het, regent het.... hmmmm best jaloers dus!!

geniet, lach en hou je taai!!!

liefs Kim

• 07 Februari 2008 - 15:06

Thijs:

Hey Surfdude!! Je surfmoves zien er goed uit man! Nu nog ff aan het koude water wennen en het komt goed!!

Tot zo!

• 08 Februari 2008 - 19:10

Maarten:

Heey Merlijn!
    Super tof om te lezen wat je allemaal mee maakt daar man!

Echt zown beachboy met je plankie..stoer!!;)

Groetjes aan Thijs, Jarno en Merel!!
    Spreek je later!
    Ciao Maarten

• 09 Februari 2008 - 10:22

Mirel:

Heeey Merlijn,

Wat een leuk verhaal weer! Lijkt me heerlijk daar op het water met zo'n plank!

Veel plezier en succes!!

Liefs,

Mirel

• 14 Februari 2008 - 21:03

Kirsten En Tessa:

Zon, zee, strand en een bijzondere cultuur daar in Zuid-Afrika: geniet van deze bijzondere ervaring!
    Wij zorgen wel een beetje voor Kirs, alhoewel zij ons ook wel erg goed heeft verzorgd met de high-tea aan de Schie :)
    Groetjes uit Maasland!

• 04 Maart 2008 - 18:43

Kirsten En Tessa:

Nog een paar nachtjes slapen en dan....jahaaa dan komt Kirs je opzoeken! We willen jullie alvast heel veel plezier wensen, geniet van elkaar maar ook van de omgeving :) Liefs van ons!

Verslag uit: Zuid-Afrika, Caledon

Bezoek

19 Maart 2008

Op vakantie met Kirsten
Merlijn

Welkom op mijn site Per 22 januari 2008 vertrek ik voor vijf maanden naar Zuid Afrika om mee te werken aan het project 'Sports for all' in Theewaterskloof. Een project van de HAN (hogeschool Arnhem Nijmegen) in samenwerking met the university of the western cape. Mijn activiteiten zullen plaatsvinden in Genadendal, zo'n 75 kilometer van Kaapstad. Het project: Project Theewaterskloof is een samenwerkingsverband gericht op de sociale en economische ontwikkeling van de gemeenschappen in de regio Theewaterskloof in Zuid-Afrika. De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen(HAN) werkt sinds een aantal jaar samen met de University of Western Cape (UWC) aan de opbouw van een betere en sterkere samenleving in de dorpen van de gemeente Theewaterskloof. In 2012 moet er in Genadendal en in Grabouw een gestructureerd sportaanbod zijn. Dat is de ambitie van het project van de opleiding Sport, Gedrag en Maatschappij (SGM)en de Academie voor Lichamelijke Opvoeding (ALO) in Theewaterskloof. Vijf jaar lang zullen er steeds groepen ALO & SGM-studenten naar Zuid-Afrika gaan om in estafette te werken aan het project. Samen met 3 andere ALO studenten (Thijs de Groen, Merel Vissers en Jarno van Kevelaar)gaan wij lesgeven op het voorgezet onderwijs in Genadendal, daarnaast zullen we ons bezighouden met bijscholing van de docenten LO aldaar en het aanleggen van sportfaciliteiten. Op deze site houd ik jullie op de hoogte van mijn avonturen! Groeten, Merlijn Snijders