Weer aan de slag! - Reisverslag uit Caledon, Zuid-Afrika van Merlijn Snijders - WaarBenJij.nu Weer aan de slag! - Reisverslag uit Caledon, Zuid-Afrika van Merlijn Snijders - WaarBenJij.nu

Weer aan de slag!

Blijf op de hoogte en volg Merlijn

16 April 2008 | Zuid-Afrika, Caledon

16-04-2008

Het is weer rustig in Genadendal. Alle visite is weer terug naar huis. Loek, Nick en ik hebben onzettend veel leuke dingen gedaan. Loek en Nick hebben samen de garden route gereden. Nick wilde erg graag dieren zien voordat hij uit Zuid Afrika vertrok. Dat is volgens mij wel aardig gelukt tijdens hun reisje. De week na hun reisje ben ik met Loek een 4 daagse toer wezen maken langs de zuid-kust. We hebben onder andere Cape point, Kaap de goede Hoop, Kommetjie, Hout bay en Hermanus bezocht. Erg veel mooie dingen gezien, kijk maar naar de foto’s. Op onze laatste dag in Hermanus hebben we zelf vanaf de kust 2 walvissen gezien. Erg bijzonder, want in deze tijd van het jaar zouden de walvissen niet op de plek moeten zijn. Een gelukje dus! Afgelopen zaterdag is Loek vertrokken naar Nederland.

Het laatste weekend van de vakantie ben ik wezen surfen. Zaterdag ben ik naar kommetjie geweest. Er is daar een 5 km lang zandstrand. Het is er prachtig en ontzettend stil, misschien wel een van de mooiste stranden die ik ooit gezien heb. Er waren ook super hoge golven, behoorlijk spannend zullen we maar zeggen. Na een klein uurtje moest ik het water weer uit omdat ik het te koud kreeg. Je zou denken dat het water hier lekker warm zou zijn, maar dat valt tegen. Het water in Kommetjie is gemiddeld zo’n 10 graden boven 0. S’avonds hadden we een verjaardags feestje van een andere student in Grabouw. Daar zijn we dan ook blijven slapen. De volgende dag heb ik nog gesurft in Muizenberg. De golven waren niet al te best.

Maandag zijn we weer begonnen met werken. We moeten voor school een opdracht maken over lesgeven aan speciale groepen. Jarno en ik hebben contact gelegd met een Camp hill school drie kwartier van Genadendal. Maandag hebben we hier de hele dag meegelopen. Camp Hill is eigen een heel dorp voor mensen met een handicap. In het school gedeelte wonen 30 leerlingen intern en er zijn 18 dag leerlingen. De leeftijd ligt tussen de 4 en 21 jaar oud. De leerlingen worden ingedeeld naar de ernst van hun handicap. Zo zitten de zwaardere gehandicapten kinderen in 1 huis en 1 klas. S’ochtends zijn we gaan kijken bij de lessen. Vandaag leerden de leerlingen om koekjes te bakken. Na de pauze gingen de leerlingen aan de slag met rekenen. Bij het tellen werd er gebruik gemaakt van kralen. De leerlingen die totaal niet konden rekenen werd bijvoorbeeld een verhaal voorgelezen. Tussen de middag hebben Jarno en ik een rondleiding gekregen van Philip (een duitse vrijwilliger). Er werken veel jonge vrijwilligers bij Camp Hill. De zwaardere gehandicapten hebben gedurende de gehele dag 1 op1 begeleiding. De begeleider woont zelfs bij hen in huis. We hebben ook in de huizen gekeken. Voor Afrikaanse begrippen behoorlijk luxe huizen. In een huis wonen gemiddeld 6 gehandicapten met hun begeleiders en een zogenaamde ‘huismoeder’ of ‘huisvader’. Deze persoon heeft de supervisie. De mensen in Camp Hill zijn enorm gastvrij. Ze vroegen ons om te blijven lunchen. De kinderen vonden het natuurlijk erg spannend zo’n vreemde eend bij hen aan tafel. S’middags zijn we naar de farm gegaan. Naast een school heeft Camp hill namelijk ook een farm waar de volwassenen onder andere kaarsen maken, kaas maken, brood bakken en kruiden en groenten verbouwen. Camp hill is wat dat betreft behoorlijk zelfvoorzienend. De mensen van de school en van de farm eten namelijk hun eigen producten. Wat overblijft is voor de verkoop. Jarno en ik zijn van plan om vanaf nu 1 x per week langs te gaan en sportactiviteiten te doen met de leerlingen van de school.

Dinsdag hebben we weer lesgegeven op LR. Schmidt school. Vandaag stond de start bij het sprinten op het programma. We werden vergezeld door de sportcoördinatoren die de sportlessen moeten gaan voortzetten als wij straks zijn vertrokken. In de ochtend hebben wij de les steeds gegeven, zodat de sportcoördinatoren konden kijken . S’middags hebben de sportcoördinatoren dezelfde zelf een aantal keer gegeven. Het is de bedoeling dat ze er op deze manier een beetje inrollen. Daarnaast ontvangen ze aan het einde een map met kant en klare lessen. S’middags hebben Jarno en ik voetbal training gegeven. Er waren helaas maar 6 jongens die wilden trainen. Hopelijk is de opkomst volgende week beter!

• 16 April 2008 - 13:23

Ellen:

Hoi Merlijn,

Loek en Nick zijn beide erg enthiousiast over hun bezoek aan zuid afrika. Wat een belevenis. Goed idee van jullie om 1x oer week op Camp Hill langs te gaan. Zeker voor deze kinderen zal het sporten een aangename afwisseling zijn.
    Volgens mij heb je het prima naar je zin en doe je daar leuke maar ook zinvolle dingen. Gave foto van het surfen.
    groetjes van ons allemaal, Ellen

• 16 April 2008 - 19:37

Jente En Dieter:

HEUJ NEUF!

Good busy in Camp hill. Kijk maar uit dat je geen Camp hill-billy wordt ;-)

Echt een geweldige ervaringen die je daarzo meemaakt joh. en ook nog goed werk verrichten. heel speciaal volgens mij.

heel veel groeten, werkze weer

Jente en Dieter

• 17 April 2008 - 11:50

Maarten:

Heey Merlijn!
    Echt gaaf al die verhalen, wat je allemaal meemaakt daar!
    Ook de foto's echt super!
    Je ziet er echt uit als een surfdude!:P
    Maar veel succes en plezier nog daar en doe de rest de groeten!
    Ciao Maarten

• 18 April 2008 - 07:41

Nelleke:

Heej Merlijn, Jeetje man wat een geweldige tijd heb jij daar zeg!!!
    Echt wel wat bij jou past om mensen op te leiden...weet dat je daar goed in bent.
    Elke keer weer fijn om je berichten te lezen. Nog weer een fijne tijd; genieten hoor:) Veel liefs Nelleke.

Verslag uit: Zuid-Afrika, Caledon

Bezoek

19 Maart 2008

Op vakantie met Kirsten
Merlijn

Welkom op mijn site Per 22 januari 2008 vertrek ik voor vijf maanden naar Zuid Afrika om mee te werken aan het project 'Sports for all' in Theewaterskloof. Een project van de HAN (hogeschool Arnhem Nijmegen) in samenwerking met the university of the western cape. Mijn activiteiten zullen plaatsvinden in Genadendal, zo'n 75 kilometer van Kaapstad. Het project: Project Theewaterskloof is een samenwerkingsverband gericht op de sociale en economische ontwikkeling van de gemeenschappen in de regio Theewaterskloof in Zuid-Afrika. De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen(HAN) werkt sinds een aantal jaar samen met de University of Western Cape (UWC) aan de opbouw van een betere en sterkere samenleving in de dorpen van de gemeente Theewaterskloof. In 2012 moet er in Genadendal en in Grabouw een gestructureerd sportaanbod zijn. Dat is de ambitie van het project van de opleiding Sport, Gedrag en Maatschappij (SGM)en de Academie voor Lichamelijke Opvoeding (ALO) in Theewaterskloof. Vijf jaar lang zullen er steeds groepen ALO & SGM-studenten naar Zuid-Afrika gaan om in estafette te werken aan het project. Samen met 3 andere ALO studenten (Thijs de Groen, Merel Vissers en Jarno van Kevelaar)gaan wij lesgeven op het voorgezet onderwijs in Genadendal, daarnaast zullen we ons bezighouden met bijscholing van de docenten LO aldaar en het aanleggen van sportfaciliteiten. Op deze site houd ik jullie op de hoogte van mijn avonturen! Groeten, Merlijn Snijders